content top

Στιγμιότυπα από το Athens Japan Week 23-28 Νοεμβρίου 2019

 

To περασμένο Σάββατο 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Πλατείας Συντάγματος η έναρξη για της 44ης Ιαπωνικής Εβδομάδος ( Japan Week ), μεγάλης πολιτιστικής εκδηλώσεως που θα διαρκέσει από τις 23 μέχρι και τις 28 Νοεμβρίου.
Κατά την διάρκεια της 750 περίπου καλλιτέχνες από την φίλη χώρα θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν ένα μεγάλο αριθμό παραστάσεων-παραδοσιακών και σύγχρονων- όπως την τελετή του τσαγιού, χορευτικές και θεατρικές εκδηλώσεις, καλλιγραφία, πολεμικές τέχνες, μουσικές κοκ. Όλες οι εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ( Αίθουσα Νίκου Σκαλκώτα ). Διοργανωτές είναι ο Δήμος της Αθήνας και ο Ιαπωνικός Οργανισμός International Friendship Foundation ( I.F.F ), υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας, του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου ο οποίος είχε την αποκλειστική πρωτοβουλία και κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες από τον Μάρτιο του 2016 για την πραγματοποίηση του μεγάλου αυτού γεγονότος στην Αθηνα , του ΟΠΑΝΔΑ και του Υπουργείου Τουρισμού.
Την εκδήλωση στο Σύνταγμα τίμησαν με την παρουσία τους και με σύντομους χαιρετισμους ο δήμαρχος της Αθήνας Κύριος Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρέσβης της Ιαπωνίας Κύριος Yasuhiro Shimizu και ο Πρόεδρος του I.F.F Κύριος Kazuo Aichi, που χαιρέτησαν τον μεγάλο αριθμό θεατών που είχαν συρρεύσει για να πάρουν μία πρόγευση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων της Εβδομαδος από τους Ιάπωνες καλλιτεχνες που προκάλεσαν τον ενθουσιασμό του κοινού. Η εκδήλωση διήρκεσε μέχρι τις 16.00.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Δήμαρχος Αθηναίων παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των Ιαπώνων καλλιτεχνών και άλλων προσκεκλημένων ( περίπου 450 άτομα ) στο Banqueting Hall του Μεγάρου Μουσικής. Κατά την είσοδο των προσκεκλημένων η μπάντα του Δήμου παιάνιζε δημοφιλή ελληνικά θέματα. Μέσα σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα επακολούθησε η παραδοσιακή τελετή Kagamibiraki ( το σπάσιμο με ειδικά σφυριά ενός μεγάλου ξύλινου βαρελιού Sake) για την επίσημη εναρκτήριο της δεξίωσης. Μετά τους επίσημους χαιρετισμούς ο Δήμαρχος ύψωσε το ποτήρι του με το αφρώδες Sake και ευχήθηκε σε όλους καλή επιτυχία στην Japan Week, ένα μεγάλο γεγονός που θα συμβάλει χωρίς αμφιβολία στην περαιτέρω σύσφιγξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ιαπωνίας που φέτος εορτάζουν την επέτειο της συμπλήρωσης 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων. Στον χαιρετισμό του δεν παρέλειψε να εκφράσει τις θερμότερες ευχαριστίες του στον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμο για την όντως σημαντική πρωτοβουλία του να μεσολαβήσει μεταξύ των συναρμόδιων φορέων Ελλήνων και Ιαπώνων για τη τελική επιλογή της Αθήνας ως της πόλης για την πραγματοποίηση της 44ης Japan Week 2019. Στην συνέχεια επέδωσε συνεπικουρούμενος από τον Πρόεδρο του I.F.F Κύριο Kazuo Aichi και τον Ιάπωνα Πρέσβη αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους Ιάπωνες καλλιτέχνες. Μέσα σε μία εγκάρδια και ωραία φιλική ατμόσφαιρα συνομίλησε με μεγάλο αριθμό καλεσμένων με ένα ποτήρι ελληνικών κρασιών, ευγενικής προσφοράς της εταιρίας Heteroklito bar & cave à vin.

Τέλος την ωραία αυτή εκδήλωση ελάμπρυνε και η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων που παρουσίασε ένα πρόγραμμα χαρακτηριστικών ελληνικών χορών, κάτω από τις ενθουσιώδεις επευφημίες των καλεσμένων.

Στις 10.30 της Κυριακή 24 Νοεμβρίου έγιναν τα επίσημα εγκαίνια στους εκθεσιακούς χώρους της Japan Week. Tον Δήμαρχο της Αθήνας εκπροσώπησε ο Πρέσβης ε.τ και νυν διπλωματικός Σύμβουλος του Κύριος Αναστάσιος Κριεκούκης που εξέφρασε τις πλέον θερμές του ευχαριστίες προς όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της μεγάλης αυτής γιορτής, τον Πρόεδρο του I.F.F. Κύριο Kazuo Aichi, τον Πρέσβη της Ιαπωνίας Κύριο Y. Shimizu, τον Πρόεδρο του Μεγάρου Μουσικής Κύριο Ν.Θεοχαράκη και τον Πρόεδρο του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου. Στην τελετή συμμετέσχε και η Κυρία Στέλλα Ευγένα, εικαστικός και μέλος του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου η οποία φιλοτέχνησε το δωρικής λιτότητας ωραιότατο logo της Japan Week και το οποίο υιοθετήθηκε με μεγάλη ικανοποίηση τόσο από τον Δήμο της Αθήνας όσο και από τους Ιάπωνες διοργανωτές. Επακολούθησε στην συνέχεια το κόψιμο της κορδέλας και η επίσκεψη των εκθεσιακών χώρων με τα διάφορα workshops.
Το αναλυτικό πρόγραμμα των καθ’ ημέραν εκδηλώσεων κοκ αναφέρεται αναλυτικά στις ιστοσελίδες του Δήμου της Αθήνας ( japanweekathens.com), του Μεγάρου Αθηνών (Megaron.gr ) και στο Facebook κλπ.του Greek Japanese Association.
Η Japan Week είναι μια μεγάλη και μοναδική ευκαιρία για τους Αθηναίους να γνωρίσουν μια τέτοια μεγάλη ποικιλία ιαπωνικών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όλοι οι καλλιτέχνες επισκέπτονται την Αθήνα με δικά τους έξοδα με μοναδική επιθυμία, μέσω του ανυπέρβλητου ιαπωνικού πολιτισμού να συμβάλουν στην περαιτέρω σύσφιγξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδος και της Ιαπωνίας.