content top

Σεμινάρια Γ’ Κύκλου

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τη μεγάλη συμμετοχή και την πολύτιμη υποστήριξή σας στα σεμινάρια του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου.

Με χαρά ανακοινώνουμε την έναρξη του Γ’ κύκλου σεμιναρίων για το έτος 2025, ο οποίος θα διαρκέσει από τις 30 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα υπάρξουν διακοπές λόγω του Πάσχα και του Ιαπωνικού Φεστιβάλ.

Κατά την υποβολή της αίτησής σας, παρακαλούμε να ελέγξετε το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος και να λάβετε υπόψη το προσωπικό σας πρόγραμμα. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να καλύψουμε τις προτιμήσεις σας στο μέτρο του δυνατού. Θα επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσω SMS μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του σεμιναρίου για να επιβεβαιώσουμε τη συμμετοχή σας. Εκτιμούμε βαθύτατα την κατανόηση και τη συνεργασία σας.


MARCH Αίθουσα A Αίθουσα B
30 16:00 Origami (Χαρτοδιπλωτική) 16:00 Εισαγωγή στην Ιαπωνική Γλώσσα
18:30 Mokusoh-zen 18:30 Shodoh I (Καλλιγραφία)
APRIL Αίθουσα A Αίθουσα B
6 16:00 Chado (Δοκιμή Ιαπωνικού Τσαγιού) 16:00 Εισαγωγή στην Ιαπωνική Γλώσσα
18:30 Washoku ( Μαγειρική – onigiri, miso soup, omurice) 18:30 Washoku ( Μαγειρική – onigiri, miso soup, omurice)
13 16:00 Kendo 16:00 Εισαγωγή στην Ιαπωνική Γλώσσα
18:30 Watoji (Βιβλιοδετική) 18:30 Shodoh I (Καλλιγραφία)
20 Πάσχα Πάσχα
26-27 Japan Festival 2025 Japan Festival 2025
MAY Αίθουσα A Αίθουσα B
4 16:00 Sumi-e (Ζωγραφική με μελάνι) 16:00 Εισαγωγή στην Ιαπωνική Γλώσσα
18:30 Washoku (Μαγειρική – sushi) 18:30 Washoku (Μαγειρική – sushi)

 

Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στον παρακάτω σύνδεσμο :https://forms.gle/hgH8BeMDhjcikX9CA

Origami 30 Μαρτίου 16:00-18:00

Το σεμινάριο Origami είναι πολύ δημοφιλές και παρακολουθείται πάντα από μεγάλο αριθμό ατόμων. Η ποικιλία των έργων που μπορεί να δημιουργηθεί από ένα μόνο κομμάτι χαρτί είναι ατελείωτα συναρπαστική. Εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία για να μάθετε νέες τεχνικές origami και να τις δείξετε στην οικογένεια και τους φίλους σας. Οι δάσκαλοι θα σας καθοδηγήσουν βήμα προς βήμα στη διαδικασία.

 

Εισαγωγή στα Ιαπωνικά 16:00-18:00

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι ανοιχτή μόνο σε άτομα που έχουν ήδη αποκτήσει ένα συγκεκριμένο επίπεδο γνώσεων στα hiragana και katakana. Η παρουσία είναι υποχρεωτική στις εξής ημερομηνίες: 30 Μαρτίου, 6 Απριλίου, 13 Απριλίου και 4 Μαΐου. Εάν δεν έχετε συμμετάσχει στην προηγούμενη εκδήλωση, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για να δηλώσετε συμμετοχή. ΤΗΛ: 6945864758, κα. Suzuki

 

Διαλογισμός / Mokusoh Zen 30 Μαρτίου 18:30-20:30

Ο διαλογισμός είναι η πράξη του να κλείνεις τα μάτια σου και να συλλογίζεσαι ήσυχα, ερχόμενος σε επαφή με τον εσωτερικό σου κόσμο ή το απόλυτο ον της πίστης σου, εξετάζοντας τα συναισθήματά σου για τη ζωή και το νόημα της ύπαρξης. Σε πολεμικές τέχνες, όπως το τζούντο και το κέντο, ο διαλογισμός εκτελείται πριν και μετά την εξάσκηση, για την ενοποίηση του μυαλού και την εσωτερική γαλήνη. Αν και ο διαλογισμός και το ζαζέν φαίνονται πρακτικές που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, στην πραγματικότητα είναι δύσκολο να εστιάσετε μέσα στην πολυάσχολη καθημερινότητα. Ο δάσκαλος Παναγιώτης Άγριος του Katori Shinto-Ryu θα σας καθοδηγήσει σε αυτό το ταξίδι του διαλογισμού. 

 

Ιαπωνική Καλλιγραφία  18:30-20:30 

Η ιαπωνική καλλιγραφία, ή “Shodoh”, συνδυάζει την ομορφιά των γραμμάτων με την πνευματικότητα. Κάθε χαρακτήρας δημιουργείται με τεχνική και αυτοσυγκέντρωση, εκφράζοντας τόσο τις λέξεις όσο και τα συναισθήματα του καλλιτέχνη. Η συμμετοχή στο σεμινάριο καλλιγραφίας, που περιλαμβάνει δύο συνεδρίες στις 30 Μαρτίου και 13 Απριλίου, είναι υποχρεωτική. Αρχάριοι και προχωρημένοι είναι ευπρόσδεκτοι. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας εκ των προτέρων.

 

Τελετή Τσαγιού 6 Απριλίου 16:00-18:00

Ρίξτε μια ματιά στα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην τελετή του τσαγιού. Αφού ο εκπαιδευτής δείξει πώς φτιάχνεται το τσάι, κάθε συμμετέχων θα φτιάξει το δικό του matcha. Μαζί με μερικά μικρά σνακ, θα δοκιμάσετε επίσης μια ποικιλία από ιαπωνικά τσάγια. Αν και πρόκειται απλώς για μια εισαγωγή στην τελετή του τσαγιού, είμαστε σίγουροι  ότι θα μπορέσετε να ζήσετε πλήρως τη γοητεία της.

 

Ιαπωνική Μαγειρική 6 Απριλίου 18:30-20:30 

Το μενού για αυτήν την εκδήλωση περιλαμβάνει onigiri, σούπα miso και μπάλες omurice.

Το όνομα “onigiri” προέρχεται από τη λέξη “nigirii” (μπάλα ρυζιού) στο “Kojiki”. Αυτό συνδέεται με την πράξη του να κρατάς το ρύζι στο χέρι και, λόγω της ομοιότητας με τη λέξη «δολοφονία δαιμόνων», λέγεται ότι είχε και την έννοια της αποτροπής των κακών πνευμάτων. Το onigiri είναι το πιο δημοφιλές ιαπωνικό σνακ για τους ξένους που επισκέπτονται την Ιαπωνία και διαφέρει από το σούσι. Μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά;  Απολαύστε τις μπάλες ρυζιού που θα φτιάξετε μόνοι σας!

 

Kendo 13 Απριλίου 16:00-18:00 

Αυτή είναι μια επίδειξη του “Kendo” από τον Ιάπωνα δάσκαλο Arai Ryo. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση του συλλόγου, οπότε μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα.

Το “Kendo” αναφέρεται στο μονοπάτι που ακολούθησαν οι Ιάπωνες σαμουράι για να κυριαρχήσουν στις αρχές του σπαθιού, μέσω της μάχης με το ιαπωνικό σπαθί. Η μελέτη του Kendo αφορά τη βαθιά κατανόηση αυτών των αρχών του σπαθιού και της τέχνης του.

Σύμφωνα με την All Japan Kendo Federation, «το Kendo μπορεί να θεωρηθεί ως ατομικό αθλητικό άθλημα, στο οποίο οι συμμετέχοντες φορούν εξοπλισμό και χρησιμοποιούν ξίφη από μπαμπού για να χτυπήσουν ο ένας τον άλλον. Παράλληλα, είναι και μια πολεμική τέχνη που αποσκοπεί στην εκπαίδευση του μυαλού και του σώματος, αναπτύσσοντας τον άνθρωπο μέσω της συνεχούς εξάσκησης».

 

Ιαπωνική Βιβλιοδεσία  13 Απριλίου 18:30-20:30

Το ιαπωνικό δέσιμο (Watoji) είναι μια παραδοσιακή ιαπωνική μέθοδος βιβλιοδεσίας, όπου τα φύλλα χαρτιού δένονται μεταξύ τους με κλωστή.

Αυτή η μέθοδος κατασκευής φυλλαδίων χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία για πολλά χρόνια. Περιλαμβάνει το άνοιγμα μικρών οπών σε στοιβαγμένα φύλλα χαρτιού και τη σύνδεσή τους με κλωστή. Ήταν ένα δημοφιλές σεμινάριο και την προηγούμενη φορά. Το εξώφυλλο θα σχεδιαστεί με ιαπωνικό χαρτί. Εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία για να δημιουργήσετε το δικό σας μοναδικό φυλλάδιο.


20 Απριλίου: Κλειστά για το Πάσχα

27 Απριλίου: Κλειστό λόγω της υποστήριξης στο Japan Festival 2025 (www.japanfestival.gr)


Ζωγραφική με Μελάνι 4 Μαΐου 16:00-18:00 

Η ιαπωνική ζωγραφική με μελάνι (sumie) είναι μια παραδοσιακή τέχνη που χρησιμοποιεί ιαπωνικό μελάνι και πινέλο για να δημιουργήσει εικόνες με έμφαση στην απλότητα, την αρμονία και τη δυναμική. Αυτό το σεμινάριο είναι πάντα γεμάτο συμμετέχοντες, και ακόμη και οι αρχάριοι είναι ευπρόσδεκτοι. Εισηγήτρια θα είναι η γλύπτρια Αναστασιάδου, με πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ιαπωνία και το εξωτερικό. Αν δεν καταφέρατε να συμμετάσχετε την τελευταία φορά, αυτή είναι η ευκαιρία σας!

 

Ιαπωνική Μαγειρική 4 Μαΐου 18:30-20:30 

Το θέμα αυτού του σεμιναρίου είναι το πολυαναμενόμενο «σούσι». Για λόγους υγιεινής, θα αποφύγουμε τη χρήση ωμού ψαριού και θα χρησιμοποιήσουμε υλικά όπως αγγούρι, σολομό, tamagoyaki(ομελέτα), καβούρι/σουρίμι και άλλα. Στο μενού περιλαμβάνονται επίσης μανιτάρια enoki. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, κάθε συμμετέχων θα έχει την ευκαιρία να φτιάξει το δικό του λεπτό ρολό σούσι. Το Enokitake είναι ένα είδος μανιταριού της οικογένειας Tricholomataceae, γνωστό για το καφέ χρώμα του όταν είναι άγριο και την ανάπτυξή του σε νεκρούς κορμούς πλατύφυλλων δέντρων. Είναι πλούσιο σε GABA, μια ουσία με χαλαρωτική δράση, που έχει προσελκύσει την προσοχή για τις κατευναστικές του επιδράσεις και την ενίσχυση της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ.