Ρεσιτάλ Ιαπωνικής Μουσικής με Ιαπωνικό παραδοσιακό πνευστό όργανο SHAKUHACHI
Ερμηνευτές:Γεράσιμος Δημοβασίλης & Αλέξανδρος Αιβαλιώτης και Ερσίλια Μικρού
Την Τρίτη 14 Ιουνίου και ώρα 19.30 την Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Ιαπωνικής Πρεσβείας πραγματοποίηθηκε Ρεσιτάλ Ιαπωνικής παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής με όργανο Shakuhachi ( ευθύαυλο ).Τα έργα ερμήνευσαν οι μουσικοί κ.κ Γεράσιμος Δημοβασίλης & Αλέξανδρος Αιβαλιώτης.Το πρόγραμμα που που παρουσίασαν περιελάμβάνε κατα το ήμισυ κομμάτια Honkyoku. Honkyoku (本曲, “αυθεντικά κομμάτια») είναι κομμάτια παραδοσιακής Ιαπωνικής μουσικής για σόλο shakuhachi που εκτελούντο από μοναχούς Zen οι οποίοι στα Ιαπωνικά ονομάζοντο komuso , για διαφώτιση και αντάλλαγμα ελεημοσύνης. Επίσης θα παρουσιαστούν λαικά παραδοσιακά κομμάτια, σε ντουέτο και σόλο, καθώς και πιο σύγχρονες δημιουργίες.
Η εκδήλωση , η οποία διοργανώθηκε από την Ιαπωνική Πρεσβεία και τον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμο, εντάσσεται στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του εορτασμού των 60 χρόνων από της ιδρύσεως του Συνδέσμου το 1956.
Σχετικά με το Shakuhachi κατωτέρω δημοσιεύεται σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του Κυρίου Α.Αιβαλιώτη :
«Η μουσική του σακουχάτσι μέσα από παραδοσιακά χονκιόκου, λαϊκά κομμάτιa και σύγχρονες προσεγγίσεις»
Το σακουχάτσι είναι πνευστό όργανο της ιαπωνικής μουσικής παράδοσης που επιβίωσε ανά τους αιώνες, καταφέρνοντας να αλλάζει τη μορφή και το μουσικό χαρακτήρα αλλά και ρόλο του.
Χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο όργανο της αυλής της μεσαιωνικής Ιαπωνίας, ως πνευματικό εργαλείο μοναχών του Ζεν, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και ως όπλο αλλά και ως μέσο επιβίωσης των μοναχών, μέσα από την πρακτική της επαιτείας (takuhatsu). Τελικά απαγορεύτηκε η χρήση του στις μέρες της Ιαπωνίας της μεταρρύθμισης, αλλά επανήλθε μετά από μερικά χρόνια σαν μουσικό όργανο πια και από τότε συνεχίζει να εξελίσσεται και να διευρύνεται.
Στις μέρες μας, το απλό αυτό κομμάτι μπαμπού με τις πέντε οπές, έχει καταφέρει με το μοναδικό ηχόχρωμα και την ευελιξία έκφρασής του, να κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ποικίλων μουσικών δρόμων, σε πολλές χώρες του κόσμου και μέσα από ποικίλες σχολές, ακόμα περισσότερο και από την ιαπωνική επικράτεια, υπερβαίνοντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα ως μεταμοντέρνο πλέον μουσικό όργανο.
Γεράσιμος Δημοβασίλης
Βιογραφικό
Ο Γεράσιμος Δημοβασίλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική και ήδη από την εφηβεία συμμετείχε σε δισκογραφικές παραγωγές. Από το 2002 ξεκίνησε την εκμάθηση του παραδοσιακού ρεπερτορίου Honkyoku, του Ιαπωνικού φλάουτου shakuhachi, παρακολουθώντας διάφορους δασκάλους και σεμινάρια στο εξωτερικό. Από το 2011 παρακολουθεί τακτικά μαθήματα της σχολής Chikumeisha, από το δάσκαλο Gunnar Jinmei Linder, διευρύνοντας το ρεπερτόριό του σε Honkyoku αλλά και σε Jiuta Sokyoku κομμάτια. Επίσης ασχολήθηκε με το Τάι Τσι, το Ζεν διαλογισμό, τη συγγραφή χαϊκού, σπούδασε μουσικοθεραπεία και σήμερα, παράλληλα με τις παραπάνω μουσικές και εσωτερικές του αναζητήσεις, πραγματοποιεί συνεδρίες με Θιβετανικές ηχογαβάθες και δραστηριοποιείται ως μουσικοθεραπευτής.
Αλέξανδρος Αιβαλιώτης
Βιογραφικό
O Αϊβαλιώτης Αλέξανδρος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Είναι πτυχιούχος φλάουτου και ανώτερων θεωρητικών μουσικής με σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και ιδιωτικά ωδεία στην ίδια πόλη. Αποτέλεσε μέλος δημοτικής φιλαρμονικής ορχήστρας στην Κρήτη ως πρώτο φλάουτο και ενορχηστρωτής πνευστών. Από το 2002 έως το 2012 έλαβε μέρος σε διάφορες συναυλίες κλασικής μουσικής ως σολίστας και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου. Από το 2011 ασχολείται με το σακουχάτσι (μελέτη honkyoku και κατασκευή σακουχάτσι), ιδιαίτερα με βάση το στυλ της Kokusai Shakuhachi Kenshukan Chikushinkai με ιδρυτή τον Yokoyama Katsuya) και ξεκίνησε πρόσφατα μαθήματα εξ αποστάσεως με τον Kyle Kamal Helou της ίδιας σχολής. Ταυτόχρονα είναι μέλος σχήματος ινδικής μουσικής κίρταν με φλάουτο και μπανσούρι και συνεργάζεται με σχολές γιόγκα της Θεσσαλονίκης σε συνεδρίες ηχοδιαλογισμού με διάφορους αυλούς (φλάουτο, μπανσούρι, σακουχάτσι, νέι). Επίσης από το 1998 ασχολείται με την πρακτική και τη διδασκαλία παραδοσιακών ιαπωνικών πολεμικών τεχνών (Aikido, Iaido, Jodo) και κλασικών koryu (Taijutsu, Kenjutsu).
Ερσίλια Μικρού
Βιογραφικό
Η Ερσίλια Μικρού γεννήθηκε το 2000 στην Αθήνα. Σε ηλικία οκτώ ετών άρχισε μαθήματα άρπας με το Θ. Ματούλα στο Ωδείο Athenaeum και στη συνέχεια με τη Μ. Μπιλντέα στο Ωδείο Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει πολλά ελληνικά και διεθνή Masterclasses με τους Μ. Μπιλντέα, P. Stickney, J. Bouskova, I. Jones και M. Zloch. Το 2015 και το 2016 επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στο 10ο και 11ο αντίστοιχα International Harp Summer Academy HarpMasters με καθηγήτριες τις I. Zingg, K. Vaughan, και F. Papadopoulos. Το 2014 η Ερσίλια συμμετείχε στο Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό Jugend Musiziert, στον οποίο έλαβε το 1ο και το 2ο βραβείο στην κατηγορία σόλο άρπα στον 1ο και 2ο γύρο του διαγωνισμού αντίστοιχα. Έχει εμφανιστεί σε πολλές συναυλίες σε διάφορους χώρους συμπεριλαμβανομένων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η Ερσίλια έχει συνεργαστεί με την Underground Youth Orchestra (UYO) υπό την μουσική διεύθυνση του Κ. Ηλιάδη (2014-2015), έχει συμμετάσχει στο 1ο CD της UYO με τίτλο “The Underground Youth Orchestra live“ από την Ekfrassis Music Productions (2015) και στην ηχογράφηση του τραγουδιού “I love Athens” σε ενορχήστρωση του D. Lynch με την UYO και την Ε. Πασπαλά (2015). Επίσης, έχει συνεργαστεί με μικρά νεανικά μουσικά σύνολα.
Στοιχεία επικοινωνίας: email: ersiliamikrou@gmail.com, κιν: 6984130686
Το ρεσιτάλ θα πλαισιώνουν δύο μεγάλα τρίπτυχα της εικαστικού Στέλλας Ευγένα, η οποία φιλοτέχνησε και το λογότυπο των 60 χρόνων του Συνδέσμου
Βιογραφικό Στέλλας Ευγένας
Η Στέλλα Ευγένα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε στην ΑΤΟ, συντήρηση φορητής εικόνας και αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου, με καθηγητές τους Ζουμπουλάκη, Γεωργιάδη, Μυταρά.
Έχει εργαστεί ως αρχιτέκτων εσωτερικού χώρου στο εξωτερικό και στην Ελλάδα συνεργαζόμενη με τον αρχιτέκτονα Τ. Παναγιωτόπουλο .
Παράλληλα εργάστηκε για μία 10ετία στα ΤΕΙ Αθηνών, στην έδρα χρώματος – ελευθέρου σχεδίου και κυρίως στην έδρα πλαστικής, όπου συνεργάστηκε με τους καλλιτέχνες Κ.Ρόκο, Μ. Λίτινα και Α.Δούκα.
Ζωγραφικά της έργα βρίσκονται στο Δήμο Σαρωνικού, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Νοσοκομείο Νίκαιας, Ελληνικό προξενείο Γενεύης και σε ιδιωτικές συλλογές.