content top

Συναυλία Ιαπωνικής μουσικής με Shakuhachi με συνοδεία Ιαπωνικών τυμπάνων (Wadaiko)

O Ελληνο-Ιαπωνικός Σύνδεσμος, μέσα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του για την προβολή της Ιαπωνίας και του Ιαπωνικού πολιτισμού, διοργανώνει με την υποστήριξη της Ιαπωνικής Πρεσβείας και του Ωδείου Μουσικής Φίλιππος Νάκας  μία λίαν ενδιαφέρουσα συναυλία  ιαπωνικής μουσικής με το Ιαπωνικό παραδοσιακό πνευστό όργανο Shakuhachi και την σύμπραξη Ιαπωνικών κρουστών την  Τετάρτη 15 Νοεμβρίου ώρα 19.00 που θα λάβει χώρα στην αίθουσα συναυλιών του Ωδείου.

Το πρόγραμμα θα ερμηνεύσουν οι κ.κ Γεράσιμος Δημοβασίλης & Αλέξανδρος Αιβαλιώτης με την σύμπραξη κρουστών της γνωστής ομάδος κρουστών Atene Daiko και της χορεύτριας Butoh Ίριδας Νικολάου.Οι δύο ερμηνευτές στις 14 Ιουνίου του 2016 είχαν παρουσιάσει με μεγάλη επιτυχία ανάλογο ρεσιτάλ στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων της Ιαπωνικής Πρεσβείας. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν φέτος θα περιλαμβάνει κομμάτια κυρίως Honkyoku, αλλά και Shinkyoku, Minyo καθώς και μία νέα σύνθεση για shakuhachi και τάικο σε πρώτη εκτέλεση. Honkyoku (本曲 “ αυθεντικά κομμάτια ) είναι κομμάτια παραδοσιακής μουσικής, για σόλο shakuhachi που εκτελούντο από μοναχούς Zen, οι οποίοι στα ιαπωνικά ονομάζοντο komuso, για διαφώτιση και αντάλλαγμα ελεημοσύνης.

Το σακουχάτσι είναι πνευστό όργανο της ιαπωνικής μουσικής παράδοσης. Χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο όργανο της αυλής της μεσαιωνικής Ιαπωνίας, ως πνευματικό εργαλείο μοναχών του Ρινζάι Ζεν, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και ως όπλο αλλά και ως μέσο επιβίωσης των μοναχών, μέσα από την πρακτική της επαιτείας (takuhatsu). Τελικά η χρήση του έγινε ευρέως γνωστή και από την εποχή της μεταρρύθμισης του Αυτοκράτορα Meiji χρησιμοποιείται πλέον ως μουσικό όργανο με παγκόσμια εμβέλεια και συνεχίζει να εξελίσσεται και να διευρύνεται. Στις μέρες μας, το απλό αυτό κομμάτι μπαμπού με τις πέντε οπές έχει καταφέρει με το μοναδικό ηχόχρωμα και την ευελιξία έκφρασής του, να κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ποικίλων μουσικών δρόμων, υπερβαίνοντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα ως μεταμοντέρνο πλέον μουσικό όργανο.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Γεράσιμος Δημοβασίλης

Ο Γεράσιμος Δημοβασίλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική με ποικίλα μουσικά όργανα (φλάουτο, κέλτικη άρπα, κιθάρα, synthesizer, κρουστά κοκ) και ήδη από την εφηβεία συμμετείχε σε δισκογραφικές παραγωγές. Από το 2002 ξεκίνησε την εκμάθηση του παραδοσιακού ρεπερτορίου Honkyoku, του Ιαπωνικού φλάουτου shakuhachi, παρακολουθώντας καταξιωμένους δασκάλους (Kiku Day, Kaoru Kakizakai, KeisukeZenyoji, Seiun Saruta, Tony Clark κα) και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2011 παρακολουθεί τακτικά μαθήματα της σχολής Kinko RyuChikumeisha, από το δάσκαλο Gunnar Jinmei Linder, διευρύνοντας το ρεπερτόριό του σε Honkyoku αλλά και σε Jiuta Sokyoku κομμάτια. Παράλληλα με τοShakuhachi, διδάσκει Τάι Τσι, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με το Ζεν διαλογισμό και  τη συγγραφή χαϊκού. Έχει σπουδάσει μουσικοθεραπεία, συμμετέχει στο συγκρότημα Ιαπωνικών κρουστών Αtene Daiko, ενώ ταυτόχρονα παίζει φλάουτο και tin whistle σε σχήματα κέλτικης & φολκ μουσικής.

Αλέξανδρος Αϊβαλιώτης

O Αϊβαλιώτης Αλέξανδρος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Είναι πτυχιούχος φλάουτου και ανώτερων θεωρητικών μουσικής με σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και ιδιωτικά ωδεία στην ίδια πόλη. Αποτέλεσε μέλος δημοτικής φιλαρμονικής ορχήστρας στην Κρήτη ως πρώτο φλάουτο και ενορχηστρωτής πνευστών. Από το 2002 έως το 2012 έλαβε μέρος σε διάφορες συναυλίες κλασικής μουσικής ως σολίστας και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου. Από το 2011 ασχολείται με το σακουχάτσι (μελέτη honkyoku και κατασκευή σακουχάτσι), ιδιαίτερα με βάση το στυλ της Kokusai Shakuhachi Kenshukan Chikushinkai με ιδρυτή τον Yokoyama Katsuya) και ξεκίνησε πρόσφατα μαθήματα εξ αποστάσεως με τον Kyle Kamal Helou της ίδιας σχολής. Ταυτόχρονα είναι μέλος σχήματος ινδικής μουσικής κίρταν με φλάουτο και μπανσούρι και συνεργάζεται με σχολές γιόγκα της Θεσσαλονίκης σε συνεδρίες ηχοδιαλογισμού με διάφορους αυλούς (φλάουτο, μπανσούρι, σακουχάτσι, νέι). Επίσης από το 1998 ασχολείται  με την πρακτική και τη διδασκαλία παραδοσιακών ιαπωνικών πολεμικών τεχνών (Aikido, Iaido, Jodo) και κλασικών koryu (Taijutsu, Kenjutsu).

 

Atene Daiko

Οι Atene Daiko -Τα Τύμπανα του Ήλιου είναι το πρώτο συγκρότημα Ιαπωνικών τυμπάνων Taiko στην Ελλάδα.

Ακολουθούν από το 2013 την παράδοση της περιοχής Hokuriku (Hokuriku style), με sensei την Liz Walters, της οποίας δάσκαλος είναι ο sensei Masaaki Kurumaya (Fukui).

Αγαπούν με πάθος το δυναμικό και ξεχωριστό αυτό είδος κρουστών και προωθούν την διάδοση του πνεύματος και της τέχνης του Taiko στην Ελλάδα μέσα από εμφανίσεις, σεμινάρια και μαθήματα, κάτω από την καθοδήγηση του Νίκου Σουλιώτη.

Τα μέλη του συγκροτήματος που συμμετέχουν στην παράσταση είναι:

Μαρία Ανδρεουλάκη, Αλέξανδρος Γκίρης, Νίκος Σουλιώτης

Ίρις Νικολάου

Η Ίρις Νικολάου εργάζεται ως performer, ηθοποιός, κινησιολόγος– χορογράφος. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ και το 2011 φοιτά στην Νέα Υόρκη με δασκάλα την Anne Bogart και την ομάδα SITI COMPANY (Skidmore College). Ασχολείται με τοv χορό butoh απο το 2010 με δασκάλους της τον Masaki Iwana και την Moeno Wakamatsu. Έχει συμμετάσχει μεταξύ άλλων σε παραγωγές του Κ.Θ.Β.Ε, της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Φεστιβάλ Αθηνών και των ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Καλαμάτας και Κοζάνης. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός και χορογράφος μεταξύ άλλων με τους σκηνοθέτες: Βίκτωρ Αρδίττης, Κορίνα Βασιλειάδου, Θοδωρή Γκόνη, Αλέξανδρο Ευκλείδη, Δαμιανό Κωνσταντινίδη, Έκτορα Λυγίζο και Στέλλα Μιχαιλίδου. Έχει παρουσιάσει solo και group performances σε ΗΠΑ (Fellowship for Performance, CHS, Harvard University), Ισπανία, Μ. Βρετανία και Ελλάδα. Διδάσκει viewpoints και κίνηση για το θέατρο, σε επαγγελματίες και μη, ενήλικες και παιδιά. Έχει παραδώσει σεμινάρια viewpoints στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών.