content top

Από τα Αρχαία Αυτόματα μέχρι τα Υπερσύγχρονα Ρομπότ

ΑΦΙΣΑ ΓΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΔΡ.ΜΑΥΡΙΔΗ

Ο Ελληνο-Ιαπωνικός Σύνδεσμος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιαπωνίας και το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β & Μαρίνα Θεοχαράκη διοργανώνει Διάλεξη με θέμα“ Από τα Αρχαία Αυτόματα μέχρι τα Υπερσύγχρονα Ρομπότ: Ελλάδα, Ιαπωνία, Ανθρωπότητα “ με ομιλητή τον Κύριο Νικόλαο Μαυρίδη, Διδάκτορα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και Διευθυντή του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Πολυμέσων (ΙRML), την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014, και ώρα 20.30 στο Αμφιθέτρο του Ιδρύματος.

Ο Δρ.Μαυρίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη.Έχει πολυετή εμπειρία στην διδασκαλία , συγγραφή, έρευνα και κατασκευή ποικίλων Ευφυών Συστημάτων και Ρομπότ, ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια. Tα ρομπότ του (όπως το ανθρωποειδές “Ibn Sina” και τα “FaceBots”) έχουνε λάβει δημοσιότητα σε πάνω από 20 χώρες παγκοσμίως.

Η Ιαπωνία και η Ελλάδα είναι δύο χώρες με εξέχουσα πολιτισμική κληρονομιά, που μοιράζονται μεταξύ άλλων την μακροχρόνια παράδοση κατασκευής «Αυτομάτων», δηλαδή μηχανικών διατάξεων, συχνά ανθρωπόμορφων, που μπορούν να εκτελούνε σύνθετες κινήσεις. Τα αυτόματα αποτελούνε πρόδρομο των σύγχρονων Ρομπότ, τα οποία εισέρχονται σε ένα μεγάλο αριθμό από νέους τομείς εφαρμογών, και συγχρόνως εφοδιάζονται με αισθήσεις και τεχνητή νοημοσύνη.

Στην ομιλία αυτή, ο ομιλητής θα ξεκινήσει από τις ιστορικές και μυθολογικές απαρχές των αυτομάτων και ρομπότ, θα εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις και θα αναλογιστεί πιθανά μέλλοντα. Επίσης θα αναφερθεί σε κάποια σημεία επαφής μεταξύ της ρομποτικής, των διαδραστικών τεχνών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και μεταξύ των δύο θυγατέρων της Θάλασσας και του Ήλιου: της Ελλάδας και της Ιαπωνίας.

Σύντομο Βιογραφικό:

NIKOS MAVRIDISΟ Νικόλαος Μαυρίδης, Διδάκτωρ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαδραστικών Ρομπότ και Πολυμέσων (IRML), γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Έχει πολυετή εμπειρία στην διδασκαλία, συγγραφή, έρευνα, και κατασκευή ποικίλων Ευφυών Συστημάτων και Ρομπότ, ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια. Tα ρομπότ του (όπως το ανθρωποειδές “Ibn Sina” και τα “FaceBots”) έχουνε λάβει δημοσιότητα σε πάνω από 20 χώρες παγκοσμίως. Έχει υπηρετήσει ως Αν. Καθηγητής στο UAEU και το NYU Abu Dhabi, και σήμερα είναι Αν. Καθηγητής Έρευνας στο NYU Poly και Ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Πέρα από το αραβόφωνο διαλογικό ανθρωποειδές ρομπότ “Ibn Sina” και τα βραβευμένα από τη Microsoft “FaceBots”, τα έργα του συμπεριλαμβάνουν τον “Ripley”, ένα διαλογικό ρομπότ με γλωσσικό-αισθητηριακό-κινητικές δεξιότητες του επιπέδου του “Token Test”, ενός τεστ που κανονικά δίδεται σε τρίχρονα παιδιά. Είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης και πρόεδρος της Ένωσης Ρομποτικής και Αυτοματισμού της IEEE των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μέλος της Ευρωπαικής ομάδας EU Cognition, και έχει διατελέσει ομιλητής σε τέσσερα TEDx.

 

HeroAutomat

Reconstruction of one of many “automata” of Heron of Alexandria by Giovanni Battista Aleoti 1589. Hercules and the Dragon. When Hercules hits the head of the dragon the dragon shoots water on his face

TeaAutomatAndMechanism (1)

Tea-serving Japanese automaton, “karakuri ningyō”, with mechanism (right), 19th century

Types-of-humanoid-robots-Asimo-3 (1)

Honda’s Asimo Robot

automata