content top

Τελετή επίδοσης Βραβειων-Επαίνων 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Χαικού

Την Τετάρτη 22 Μαρτίου και ώρα 19.30 έλαβε χώρα εκδήλωση στην Πρεσβεία της Ιαπωνίας κατά την οποία ο Πρέσβης της Ιαπωνίας Κύριος Masuo Nishibayashi επέδωσε τα Βραβεία και τους Επαίνους στους βραβευθέντες ποιητές του 2ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Ποίησης Χαϊκού πού ως γνωστό διοργανώθηκε από την Ιαπωνική Πρεσβεία, τον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμο και τον Ελληνικό Κύκλο Χαϊκού. Στους προσκληθέντες στην εκδήλωσε απηύθυνε θερμό χαιρετισμό ο Πρέσβης ο οποίος αναφέρθηκε αφενός στην ωραία πρωτοβουλία του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου να καθιερώσει την πραγματοποίηση του Διαγωνισμού αυτού ανά διετία, αρχής γενομένης το 2014 αφετέρου στο ενδιαφέρον των Ελλήνων ποιητών να συμμετάσχουν σε αυτόν. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι συμμετοχές στον Διαγωνισμό του 2016 ανήλθαν σε 287, ακριβώς όσες ήσαν και το 2014.

Στην συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Κύριος Δήμος Βρατσάνος, Πρόεδρος του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου πού ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στον Διαγωνισμό και ευχήθηκε οι συμμετοχές να αυξηθούν στο μέλλον, γεγονός το οποίο συμβάλει χωρίς αμφιβολία στην δημιουργία και την περαιτέρω σύσφιγξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Επίσης παρουσίασε στους παρευρεθέντες τα παριστάμενα μέλη της Κριτικής Επιτροπής Χαϊκού, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κύριο Στυλιανό Παπαλεξανδρόπουλο-Ιαπωνολόγο και τον Κύριο Χρήστο Τουμανίδη, ποιητή, μελετητή και ανθολόγο του Ελληνικού Χαϊκού.

Ο τελευταίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην ιστορία του Χαϊκού και ειδικότερα στην Ελλάδα και τόνισε το ενδιαφέρον των Ελλήνων ποιητών για αυτό το είδος ποίησης αν λάβουμε υπόψη μας το πλήθος των συμμετοχών και την ποιότητα τους. Επίσης αναφέρθηκε και στην έκδοση του καλαίσθητου Ανθολόγιου 2016, το οποίο ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία τον Διαγωνισμό, πού την επιλογή των ποιημάτων και επιμέλεια του ανέλαβε ο ίδιος. Το Ανθολόγιο, με ένα σύνολο 115 ποιητών και ποιημάτων, προσφέρθηκε σε όλους τους προσκεκλημένους μετά την παρουσίαση του.

Ακολούθως ο Κύριος Nishibayashi συνεχάρη προσωπικά τους βραβευθέντες και τους επέδωσε τα διπλώματα ενώ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου τους προσέφερε τα ενδιαφέροντα έπαθλα-δώρα τα οποία προσέφεραν οι χορηγοί του Διαγωνισμού. Μετά το πέρας της τελετής ο Πρόεδρος απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους εκείνους που συνέβαλαν με ενθουσιασμό στην επιτυχία του Διαγωνισμού: κατά κύριο λόγο στον Πρέσβη της Ιαπωνίας Κύριο Masuo Nishibayashi καθώς και στην Μορφωτική Σύμβουλο Κυρία Mao Shimizu για την πολύτιμη συμβολή της στην διοργάνωση του Διαγωνισμού. Επίσης ευχαρίστησε τους χορηγούς συγκεκριμένα την εφημερίδα Καθημερινή που ως χορηγός επικοινωνίας πρόβαλε ικανοποιητικά τον Διαγωνισμό το ευρύ κοινό, και τους κατωτέρω για τις ποικίλες προσφορές τους ( κατ’αλφαβητική σειρά ):Chronora-Seiko, την Εικαστικό Ευγένα Στέλλα, Gimourtas Logistics, το Ιαπωνικό εστιατόριο Matsuhisa, Panasonic, Shiseido, Sony και Ιαπωνικό Παντοπωλείο Soya Athens. Επίσης την Γλύπτρια-Ζωγράφο Κυρία Ντίνα Αναστασιάδη που φιλοτέχνησε τα καλαίσθητα Διπλώματα που προσφέρθηκαν στους βραβευθέντες ποιητές και την Κυρία Μαρία Γενιτσαρίου, Εικαστικό για τα σχέδια με σινική μελάνη που κοσμούν το Ανθολόγιο.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο Κύριος Nishibayashi προσκάλεσε όλους τους παριστάμενους σε Δεξίωση που διοργάνωσε η Πρεσβεία όπου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορα εύγευστα ιαπωνικά φαγητά και Σακέ μέσα σε μια γνώριμη εγκάρδια Ιαπωνική ατμόσφαιρα.