content top

SAKE : Marriage with Greek Cuisine

Στις 21 Μαρτίου ( 13.00 ) πραγματοποιήθηκε στο Εστιατόριο Milos του Ξενοδοχείου Hilton με μεγάλη επιτυχία μία λίαν ενδιαφέρουσα εκδήλωση με τον τίτλο SAKE : Marriage with Greek Cuisine.

H εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν 100 περίπου προσκεκλημένοι, διοργανώθηκε από την Ιαπωνική Πρεσβεία σε συνεργασία με τον Ελληνο-Ιαπωνικό Σύνδεσμο, την διεθνούς φήμης Ιαπωνική Εταιρία παραγωγής Sake Gekkeikan και το ανωτέρω Εστιατόριο.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων λειτουργίας του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου που ως γνωστόν ιδρύθηκε το 1956.
Μετά τον σύντομο χαιρετισμό του Πρέσβη της Ιαπωνίας Κυρίου Masuo Nishibayashi, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Σύνδεσμος στην δημιουργία και σύσφιγξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ιαπωνίας, τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κύριος Δήμος Βρατσάνος, ο οποίος εξέφρασε εκ μέρους του Συνδέσμου τις θερμές του ευχαριστίες στον Πρέσβη και το προσωπικό της Πρεσβείας για την θερμή υποστήριξη του έργου του, άνευ της οποίας δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή, ως επίσης και στους λοιπούς συνδιοργανωτές.
Στην συνέχεια η εκπρόσωπος της Εταιρίας Gekkeikan Κυρία Susanne Rost-Aoki έκανε μία λίαν ενδιαφέρουσα ενημερωτική παρουσίαση του Sake, ένα πολύ ενδιαφέρον αλκολούχο ποτό του οποίου τα κύρια συστατικά είναι το ρύζι και εξαιρετικής ποιότητας νερό, αναφερόμενη στην ιστορία του, την ιδιαίτερη σημασία που κατέχει στην Ιαπωνική θρησκεία, τις κοινωνικές σχέσεις των Ιαπώνων και στην κατασκευή του. Επίσης αναφέρθηκε στην πολιτιστική σημασία του η οποία έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη του κρασιού.Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προσαρμοστικότητα του να συνοδεύει πολλά ελληνικά πιάτα κατά πρώτον και κύριο λόγο ψαροφαγίας.
Μετά την παρουσίαση οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τέσσερα είδη Sake σε συνδυασμό με το λίαν ενδιαφέρον μενού αποκλειστικά με διάφορα είδη θαλασσινών και ψαριών που είχε ετοιμάσει για τον σκοπό αυτόν το Εστιατόριο Milos. Κατά γενική ομολογία ήταν μιά εξαιρετική εμπειρία για τους προσκεκλημένους που είχαν την μοναδική ευκαιρία να παραστούν.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας στην Πρεσβευτική κατοικία του Ιάπωνα Πρέσβη παρετάθη δείπνο στο οποίο είχαν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι εισαγωγικών εταιριών ποτών κοκ.Στους προσκεκλημένους απηύθυνε θερμών χαιρετισμό ο Κύριος Νishibayashi και στην συνέχεια ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου που εξήρε τις προσπάθειες του Πρέσβυ και της Κυρίας Μ.Nishibayashi ως και της Μορφωτικής Συμβούλου της Πρεσβείας Κυρίας Μao Shimizu για την άρτια και επιτυχή διοργάνωση των δύο εκδηλώσεων. Η εκπρόσωπος της Gekkeikan Κυρία Rosti-Aoki προέβη στην παρουσίαση του Sake και συζήτησε κατά την διάρκεια του δείπνου με τους εκπροσώπους των εταιριών θέματα κοινού ενδιαφέροντος για την προώθηση του ποτού στην Ελλάδα.Στην δημιουργία της ωραίας και εγκάρδιας ατμόσφαιρας στο δείπνο συνέβαλε ουσιαστικά η φιλική και φιλόξενη διάθεση των οικοδεσποτών-του Ιάπωνα Πρέσβυ και της Κυρίας Kikuko Nishibayashi, οι οποίοι περιηγήθηκαν όλα τα τραπέζια των προσκεκλημένων και συζήτησαν θέματα σχετικά με το Sake και τις δυνατότητες προωθήσεως του στην Ελληνική αγορά.
Η εκδήλωση τελείωσε περίπου τα μεσάνυχτα και δικαίως χαρακτηρίσθηκε απ’όλους τους συνδαιτήμονες ως η ημέρα ειδικά αφιερωμένη στο λεπτό και εύγευστο αυτό ποτό του οποίου επί αιώνες η κατανάλωση δημιουργεί ιδιαίτερη χαρά και ευεξία στους Ιάπωνες λάτρεις του.

Και ας μη ξεχνάμε το Haiku του αγνώστου ποιητή ο οποίος έγραψε που απήγγειλε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου που απηχεί την άποψη του Ιαπωνικού λαού:
“ Sake nakute, nan no onore ga sakura kana!”
Δηλαδή σε μιά ελεύθερη μετάφραση
“ Χωρίς Sake ακόμα και οι ανθισμένες κερασιές δεν είναι τόσο γοητευτικές “.